Kojbyn

Lättsamt & vällagat på Jämtlands riviera

Det grävs och fixas för fullt bland den samling timrade hus som utgör Kojbyn. Besöksmålet som med sin enkelhet och långa sandstrand lockat besökare i många år ska till sommaren moderniseras och få både vatten, el och restaurang.

– DET ÄR ETT HELT galet projekt egentligen, men jag tror det kan bli ungefär hur häftigt som helst, säger entreprenören Johan Andersson. Majoriteten av stugorna behåller sin enkelhet med endast elektricitet, men i huvudbyggnaden är stora förändringar på gång. Där byggs ett fullskaligt restaurangkök med målet att ta emot de första gästerna redan till midsommar.

– Vi kommer servera lokal, vällagad och schysst mat och vi kommer försöka hålla nere priserna genom att jobba smart och efter säsong, säger Johan som själv har många års erfarenhet av kockyrket och restaurangbranschen.

Att Johan skulle ta sig an detta projekt var dock ingen självklarhet. De timrade husen är från början byggda av Åke Rydström som under många år arbetat fram det som idag utgör Kojbyn. Med hjälp av motorsåg har allt från ytterväggar till inredning och stora konstverk på flera väggar växt fram och sommartid har enklare sommarcafé bedrivits av Åke och hans fru. 2017 köptes marken och stugorna av entreprenören Håkan Torén med målet att modernisera och göra något mer av anläggningen. Johan anlitades för att rita köket och blev sedan tillfrågad om att driva restaurangen med tillhörande camping. En möjlighet han valde att tacka ja till.

– Nu kan vi plocka fram allt det fina Åke har gjort, men med en modern touch på det. Det är det som är själva grejen med Kojbyn, det ska andas kvalitet men samtidigt enkelhet, säger Johan som under sommaren får hjälp av ett duktigt gäng att driva anläggningen.

Förutom camping och restaurang är målet att även ha charkuteri och mejeri med korv-, ost- och pastaproduktion. Denna produktion ska vara igång året runt, till skillnad från restaurangen som förutom under sommaren endast kommer vara öppen för bokningar eller vid speciella evenemang.

En försmak på sådana evenemang blir det redan i sommar då allt från vinylspelning till rockkonsert är inbokat, allt så klart med maten som inramning.

– Jag vill skapa en gastronomisk mötesplats. Här ska du kunna äta lokalt till ett bra pris under lättsamma former, oavsett om du vill köpa med dig hem, bara ta en kaffe eller äta en trerätters. Alla är lika välkomna, avslutar Johan.

Läs mer om kojbyn

Kojbyn drevs fram till 2020 av Johan Andersson. Sedan våren 2022 drivs Kojbyn numera av Maria och Bernt på Follingers Bröd och mathantverk.

Läs mer om deras verksamhet på kojbyn.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller follingers.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019