Efter 54 år välkomnar idrottsbyn Åsarna återigen junior-SM i längd. Förra gången var 1966. Då var det klubbens första stora uppgift som mästerskapsarrangör och klubbens största profil Thomas Wassberg var bara en lekande grabb hemma i värmländska Lennartsfors. Många år, framgångar och medaljer senare utlovar spåransvarige Wassberg kluriga SM-banor.
– Det ska vara lite tekniska svårigheter i en tävling, du ska kunna kurvteknik, vara mjuk i knäna och klara av att läsa terrängen. Jag har till exempel dragit spåret över ett stenröse som bildar ett litet hopp och där brukar det hända en del grejer. Det ska vara lite spännande och utmanande, säger Thomas Wassberg.
Desto mer kuperat och joxigt det är att dra spåren, desto roligare tycker Thomas Wassberg det är att preparera spåren. Han har under många år varit den mest drivande kraften kring spårarbetet vid Åsarna skidstadion där tävlingarna kommer att vara.
– Det krävs en del jobb inför junior-SM. Vi ska renovera den cirka 10 kilometer långa tävlingsbanan, röja och bredda spåret, säger Thomas Wassberg.
Omkring 750 besökare under cirka fem dagar väntas till Åsarna i samband med junior-SM 2020.
– En tävling av den här storleken är bra för kommunen. Det innebär ökad handel, uthyrning av boenden och ökat behov av service. Det ger skatteintäkter, sätter Bergs kommun på kartan och stärker Åsarnas varumärke. Men helt avgörande för ett bra tävlingsarrangemang och att det ska gå runt för klubben är ortsbornas ideella engagemang, säger Thomas Wassberg.
Åsarna IK är en rutinerad mästerskapsklubb som genom åren har fått fram många talanger och som har arrangerat åtskilliga tävlingar. Bland annat SM i längd 1997, det första svenska mästerskapet i sprint, en hel rad Sverigecuper och flera enstaka SM-tävlingar. Åsarna har också varit värd för både EM och VM i draghund samt VM i skidorientering.
Samhället är mest känt för längdskidåkningen men på senare år har även spår och leder för mountainbike och löpning tagits fram. Åsarna har sin plats i idrottssverige och Thomas Wassberg tror att det går att utveckla både tävlingsdelen och besöksnäringen men att man i så fall måste hitta fler finansieringslösningar än ideell arbetskraft.
– Kan man få till en större affärsmässighet kring evenemangen så att de som ställer upp till exempel kan få ersättning så blir det lättare med funktionärer och vi skulle kunna ta hem och arrangera fler mästerskap, stora som små, säger Thomas Wassberg.
En av de som engagerar sig i Åsarna IK tillsammans med sin familj är Åsarnabon Ketty Engrund som menar att samarbetet mellan olika aktörer är viktigt.
– Åsarna är ett känt varumärke i idrottssammanhang främst inom längdåkning och vi är många som jobbar för det. Jag skulle säga att det med skidåkningen som bas finns en stor kraft i samarbetet mellan näringsliv, ideella krafter och kommunen. En samverkan som bland annat har resulterat i nya elevbostäder, ny butik och arbete med en ny genomfart genom Åsarna. Ett bra exempel på framgångsrikt samarbete mellan näringsliv och föreningsliv är ”åk en mil vinn en bil”, ett längdskidlopp där 2000 deltagare, från motionär till elit, barn och pensionärer är välkomna. Storhogna högfjällshotell & Spa, Berners och Åsarna IK har hittat formen för ett värdefullt samarbete, säger Ketty Engrund.
Tomas rekommenderar besökarna att ta sig lite tid att vika från riksväg 45 mitt i byn och åka upp mot gamla Kyrkan i Västeråsen för att få en annan bild av samhället.
– Det är en fin bygd. Jag tror inte att många tänker på att Åsarna faktiskt ligger på en ås och det är otroligt fint när man kommer upp en bit.
Trots åratals nötande i skidspåret och tusentals timmar i spårmaskinen är det friåkning som lockar mest.
– Av spåren så gillar jag Skalbuspåret mest, det är lagom kuperat och gammal klassisk träningsmark sedan Lars Göran Åslunds tid. Och när vårvintern kommer föredrar jag att åka skate på skaren, på myrarna eller till fjälls. Det är det bästa, det mår jag gott av. Vårvintern här är optimal, säger Thomas Wassberg.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019