Humleliret

Jobbar för hållbarhet - globalt och lokalt i Klövsjö

På Humleliret möts mexikansk matlagningskonst med jämtländska råvaror. Här hittar du renfilé kryddat
med fyra sorters chili och fisktacos på abborrfilé när Nayar Chávez Navarro och Karolina Zakrisson rör om
bland grytor och smaklökar på den omtalade restaurangen i Klövsjö. Följ med på en kulinarisk resa där
hållbarhet är en sjätte grundsmak.

KAROLINA OCH NAYAR träffades på andra sidan Atlanten. Båda var verksamma inom restaurangbranschen och någonstans drömde de båda om att driva eget tillsammans. Alla pusselbitar föll på plats när Karolinas pappa Jan Zakrisson, som driver Klövsjö Gårdsbryggeri, ville starta en restaurang på gården för att få servera sitt hembryggda öl på plats. Någon behövde driva restaurangen och den bästa lösningen fanns ju väldigt nära, även om Karolina och Nayar för tillfället var på andra sidan jorden.

– Det är pappas ladugård som är ombyggd till restaurang, berättar Karolina. På vintern finns bara 30 sittplatser men på sommaren öppnar vi uteserveringen och då har vi möjlighet att ta emot flera gäster. Jag och Nayar driver restaurangen och pappa har hand om ölbryggningen.

Resturangen delar lokal med bryggeriet vägg i vägg i rustik miljö där även en liten souvenirshop med produkter kopplade till bryggeriet och hantverket kring mat och dryck finns. Att berätta om och föra kunskapen vidare är en del av upplevelsen på Humleliret som fått utmärkelsen som Économusée, alltså en plats där kulturen, historien och traditionerna bakom hantverket blir synligt. Lokala jämtländska råvaror är viktigt men mötet med mexikanska smaker är för många gäster en unik upplevelse och den tar Nayar fäste på när han skapar Humlelirets meny.

– Jag gillar verkligen det jämtländska köket, säger Nayar. Dels allt vi kan handla lokalt så som ostar, korvar, fjällfisk och de tekniker som är vanliga här – rökning, saltning och inläggningar. Jag uppskattar också farmor Sivs flöutgröt.

Hållbarhet på flera sätt

Det är småskaligt, omtänksamt och globalt på Humleliret. Hit kommer varje säsong några praktikanter från kockhögskolan i den mexikanska staden Leon. De hjälper Nayar i köket men får också uppleva den exotiska svenska fjällvärlden. Egenodlade örter används i maten, här finner vi även tomater, sallad och rödbetor från egna trädgården. Öppettiderna är anpassade efter vad som passar familjen med två små barn.

– För oss innebär hållbarhet två viktiga delar, förklarar Karolina. Vi vill minimera matsvinnet och använda så mycket egenodlat som möjligt men vi vill fortsätta med det vi gör många år framöver och då måste vi också jobba lagom mycket för att mäkta med i längden. – Humleliret är mer en livsstil än ett jobb, fortsätter Nayar. Vi gör det vi älskar och jag hoppas att våra barn ska se den glädjen med samma ögon som vi gör.

Äldsta barnet Luna är snart fyra år och Leon blir ett år i augusti. De bor med mamma och pappa i lillstugan på mormor och morfars gård. Här bor också Karolinas farmor vilket innebär att fyra generationer delar på gården. – Jag som gillar att odla känner att det är perfekt att bo så här, säger Karolina. Vi har både trädgårdsland och växthus och målet är att bli självförsörjande även till restaurangen.

Klövsjö ett tryggt val

Valet att flytta hem till Klövsjö var enkelt. Möjligheten att driva en egen restaurang, komma nära Karolinas släkt och dessutom få flytta ut på landet med fjället och friluftslivet inpå knuten lockade paret.

– Vi åker skidor och fjällvandrar, Nayar har lärt sig åka snowboard och eftersom han är en duktig surfare så har det gått riktigt bra, säger Karolina och skrattar.

Det mesta med Klövsjö är bra, det jag oroar mig lite för är servicen i glesbygden. Vissa saker håller på att försämras. Hon syftar bland annat på att man numera måste åka till Åsarna för att hämta paket från posten, många ärenden måste ske i Östersund som är närmsta stad och barnomsorgen funkar inte helt klockrent.

– Vi har en bra förskola men för alla oss som är småföretagare och jobbar inom turismen är barnomsorgen ett svårt pussel, berättar Karolina. Många jobbar kvällar och helger och vi som har öppet under sommaren behöver barnomsorg då man väljer att stänga förskolan. Det går inte att skära ner för mycket på landsbygden för ska den leva måste livet för oss som bor här fungera också.

Storstadsbon och mexikanen Nayar håller med men lägger till att han stortrivs i Klövsjö.

– Jag älskar friheten att kunna göra det jag gillar mest och att vara min egen chef. Men även livet runtomkring restaurangen är härligt för vi bor ju mitt i naturen och här finns saker att göra både sommar och vinter. Kontrasten till Mexiko är stor och bägge länderna har sina för- och nackdelar men att mina barn får växa upp i den trygga miljö Klövsjö erbjuder känns ovärderligt, säger Nayar.

Läs mer om Humleliret

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019