Moa gör Svenstavik Himlavacker

Drömmen om att öppna en egen salong har alltid funnits hos Moa Adnan Sved. En dröm som nu är verklighet.

Drömmen om att öppna en egen salong har alltid funnits hos 21-åriga Moa Adnan Sved från Åsarna. Det fanns därför inte mycket att fundera över när möjligheten att ta över en butikslokal i centrala Svenstavik dök upp. Den tidigare sportbutiken förvandlades till en ljus och stilren skönhetssalong, dit Bergsborna lockats från dag ett.

ETT DRYGT ÅR HAR gått sedan Moa Adnan Sved öppnade dörrarna till skönhetssalongen ”Himla Vacker” mitt i centrala Svenstavik. Där erbjuder hon tillsammans med två frisörer, varav en även är hudterapeut, samt en fotvårdsterapeut ett brett utbud av skönhetsbehandlingar under ett och samma tak.

– Jag hade aldrig kunnat göra det här själv, säger Moa som tidigt började se sig om efter andra hon skulle kunna få med sig på idén. Under året har några personer kommit och gått men de har alltid varit ungefär tre som hjälps åt att driva salongen.

Moa driver salongen och övriga frisörer och terapeuter hyr in sig hos henne, men de är noga med att kunderna ska uppleva det som en gemensam salong. Att det blev just Svenstavik var till viss del hemlängtan men även en ledig lokal i rätt ögonblick. För hade någon frågat Moa under studietiden i Falun var hennes framtida salong skulle ligga var hemtrakten ingen självklarhet.

– Jag trodde inte att det skulle bli i Svenstavik, men det finns så många salonger i städerna och människorna här vill ju också bli fina. Det är dessutom ett stort upptagningsområde med småbyarna runtomkring så jag tänkte att det kanske går ändå, säger Moa Adnan Sved.

En viktig del i att våga satsa var att det redan fanns en del butiker och rörelse i centrum. Att få ett naturligt flöde som dagligen passerar salongen och får upp ögonen för vad den erbjuder tror Moa har varit avgörande för att få kunder att göra sitt första besök.

– Många kanske inte har full koll på att vad de behandlingar vi erbjuder är, men genom att passera får de upp ögonen för dem och vågar på sikt även testa. Det blir även mycket samarbete med övriga handlare.

Tillsammans anordnar de kundkvällar, modevisningar, våryra och även den årligt återkommande ”Älghälga”.

– Vi går ihop för att det ska vara kul att bo här i Bergs kommun. Ingen kommer vilja bo här om det inte finns eller händer något, säger Moa Adnan Sved.

Evenemangen är ett välkommet inslag hos kunderna och när salongen nu går in på sitt andra år är det just fler kundkvällar och samarbeten som Moa vill satsa på.

Läs mer om HimlaVacker

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019