Hävvi Elaine

Elaines kokbok är näst bäst i världen

MED KÄRLEK för genuin och närproducerad mat har Elaine Asp tillsammans med Anna-Britta Ståhl skrivit en bok med rötterna i den samiska kulturen. 2019 belönades boken med Gourmand Awards prestigefyllda pris ”Sveriges kokbok 2019”.

DEN PRISBELÖNTA BOKEN bär namnet ”Hävvi = Självklart: Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp” och är Elaines hyllning till det sydsamiska köket. Efter den nationella vinsten 2019 gick Elaine direkt vidare till den internationella tävlingen som korar världens bästa böcker om mat och dryck. För Elaines bok blev det silver!

– Det är overkligt och svårt att fatta, men jag tror att innehållet ligger rätt i tiden. Det handlar mycket om naturen, närproducerat och självhushållning, säger Elaine Asp som driver restaurang Hävvi Elaine.

MEDFÖRFATTARE till boken är frilansjournalisten Anna-Britta Ståhl och fotograf Bianca Brandon-Cox. De tankar om mat som ligger till grund för boken har Elaine burit med sig ända från barndomen. Som liten fick hon lära sig mycket om hur man skaffar råvaror från naturen, hur man lagar mat från grunden och tar vara på allt utan att något går till spillo.

– Det här är kunskap som snart är helt borta i vårt moderna samhälle, den kunskapen vill jag gärna förmedla. Vi måste också förstå kopplingen till naturen. Om vi vill äta svenska råvaror, så måste vi tänka på vad vi gör med naturen, säger Elaine.

ELAINES BOK handlar lika mycket om samisk kultur som om mat. Här kan man läsa om samernas historia, samisk slöjd, renskötsel och rennäringens förutsättningar. Även de svåra ämnena får plats.

– Jag hoppas att alla åtminstone ska orka läsa lite grand, då är jag nöjd. Det är viktigt att andra förstår det här, säger Elaine.