GrusOve

Krossar berg med hjärta för hembygden

Entreprenadföretaget GrusOve i Oviken jobbar nationellt och satsar lokalt. Erik Olsson är en driven företagare med hjärta för hembygden. Han stöttar aktivt föreningsliv, sport och kultur, både lokalt och regionalt.

– Jag har hjärtat i Oviken och inte bara där, jag vill att hela Norrland ska finnas kvar och då behöver vi hjälpas åt. Att företag sponsrar tror jag är en förutsättning för att föreningarna ska kunna ha planer, utrustning, skidspår och så vidare. Skattemedlen räcker inte till allt. Jag gör vad jag kan för att vi ska få det så bra som möjligt i vår bygd, säger Erik Olsson, ägare och vd för GrusOve i Oviken.

Grus Ove stöttar bland andra idrottsföreningen Myssjö Ovikens IF, Mötesplats Oviken, GrusOve Arena och elitfotbollslaget ÖFK i Östersund.

Tredubblad omsättning

Han vill inte använda stora ord eller på något sätt förhäva sig, ”man gör så gott man kan” är hans devis. Och det får man säga att han har gjort. Sedan han tog över familjeföretaget för 16 år sedan har omsättningen och antalet anställda tredubblats. Från omkring 12 miljoner kronor och fem anställda till drygt 40 miljoner och fjorton anställda. Framgång som prisades på Jämtlands läns företagsgala Guldgalan där han utsågs till årets företagare 2017.

– Det är klart att det är roligt att uppmärksammas positivt men tillväxten har inte varit ett mål i sig. Jag jobbar med det jag tycker om och det har rullat på. Jag har inte tänkt så mycket på det men visst känner jag en stolthet över den här utvecklingen. En sak är dock klar, jag har inte gjort det själv. För att nå framgång behöver man ha bra folk runt omkring sig och det har jag, säger Erik Olsson.

Framgångens baksida

De första tolv åren gick i en hejdundrande fart med väldigt mycket jobb, som Erik Olsson tyckte om, men en dag tog det stopp.

– Jag gick in i väggen för fyra år sedan. Det gav nya perspektiv, man kan inte bara gasa. Efter den tiden tar jag det lite lugnare och jag har blivit mer ödmjuk inför vad jag har. Framförallt uppskattar jag det stöd jag har av både familj och medarbetare. Ensam kommer man inte långt, säger Erik Olsson.

GrusOve grundades 1965 av Eriks pappa Ove. Företaget krossar berg och grus som

används till exempelvis vägar, järnvägar, betongstationer och vindkraftverk.

Cirka 70 procent av omsättningen har företaget utanför Bergs kommun, framförallt utmed kusten i Gästrikland och Hälsingland, men de flesta av de fjorton anställda kommer från Ovikstrakten.

– Det känns bra att kunna erbjuda jobb i min egen hemtrakt. Det tänkte jag inte heller så mycket på tidigare men det är en känsla som vuxit och som hör ihop med att jag vill göra det jag kan för hembygden, säger Erik Olsson.

Fakta: Grus Ove AB

Grundat: 1965
Omsättning (2017):
37 626 tkr
Antal anställda: 12
Säte: Oviken
Utmärkelser: Erik Olsson blev utsedd till Årets Företagare 2017 i Jämtland/Härjedalen.

Reportaget publicerades i Magasinet Bergsliv 2017