Framtidens kollektivtrafik i Rätansbygden

Samverkan mellan tre kommuner för utveckling av kollektivtrafiken i Rätansbygden

VINTERTRAFIK LÄNGS med Inlandsbanan med anslutning vidare mot fjällvärlden, har de senaste vintrarna gett nytt liv till Röjans station i Rätansbygden. Något som blev utgångspunkten för Rätanbygdens byalag som hösten 2018 gjorde en förstudie om hur kollektivtrafiken skulle kunna utvecklas än mer.

– Vi såg att det höll på att ske en utveckling med Inlandsbanan och Röjan station som bas och undrade om det inte gick att ta till vara på det och skapa större nytta även för ortsbefolkningen, säger Olle Lundgren, ordförande i Rätansbygdens byalag.

I FÖRSTUDIEN har ett antal tur- och kostnadsförslag på framtida kollektivtrafik tagits fram. Med Röjan som bas finns förslag på turer både till fjällorterna och till Ånge, för vidare anslutning mot Sundsvall, en sträcka som idag endast trafikeras av skolbuss.

– Det är både en fråga om bättre service i Rätansbygden och en fråga om att göra vad vi kan för miljön. Det vore önskvärt att kunna erbjuda fler, både stugägare, turister och ortsbor, ett annat alternativ än bilen, säger Olle.

ATT DRIVA PROJEKTET vidare från förstudie till faktisk handling har dock byalaget lämnat över till Berg, Härjedalen och Ånge kommun. De tre kommunerna har bildat arbetsgrupp och jobbar nu gemensamt för att föra frågan framåt.

– Vi fick väldigt bra respons när vi träffade de berörda kommunerna. Så nu får vi se om de väljer att gå på förstudiens förslag eller om de tar fram egna att gå vidare med, säger Olle.

Fakta om Snötåget och Snöpendeln:

SNÖTÅGET (Inlandsbanan) avgår på morgonen från Östersund, ankommer Mora vid lunchtid, vänder och går tillbaka till Östersund dit det kommer på kvällen. I Röjan finns transfer till och från Vemdalsfjällen med skidorterna Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Tåget passar med anslutande tåg till och från Stockholm samt Göteborg.

Läs mer om Inlandsbanan på inlandsbanan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SNÖPENDELN är en lokal buss som går mellan Röjan tågstation och Vemdalens skiddestinationer Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike.

Snöpendeln kör enligt fast tidtabell så länge backarna är öppen under dagen.

Läs mer om Snöpendeln på vemdalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019