Fjällkonditoriet

Konditoriet i Oviken fanns i baktanken från början

Som barn drömde Ylva Forsanker om sitt eget kondis. När den perfekta lokalen blev ledig kunde hon och hennes man Björn Forsanker äntligen förverkliga barndomsdrömmen och öppna dörrarna till Fjällkonditoriet i Myrviken. Här bakar de precis vad de vill med omsorg för hantverket.

FÖR PRECIS TIO ÅR SEDAN när Ylva och Björn blev ett par började de prata om en dröm som Ylva haft sedan hon var liten. Ett eget konditori där de bakar vad de vill. Ylva som är utbildad konditor och bagare har bland annat arbetat med familjens egna pensionat i Kallrör på baksidan av Åreskutan. Vid sina populära semmelbufféer har de lockat upp emot 200 gäster. Men drömmen har alltid varit ett helt eget ställe där hon och Björn kan överraska kunderna med nya bakverk varje vecka.

– Första gången jag såg lokalen i Centrumhuset i Myrviken kände jag att den vore perfekt för oss. När den väl blev ledig ringde vi till Bergs Hyreshus för att berätta om våra planer och de var jätteintresserade. 2018 blev helt galet! Allt hände på en gång. Vi gifte oss i Spanien, flyttade till Oviken och startade aktiebolag, berättar Ylva.

Ritningarna påbörjades i april och i oktober stod Fjällkonditoriet färdigt. Från att vara vana arbetspendlare hade Ylva och Björn nu bara sex minuter till jobbet som ligger ett stenkast från barnens förskola. Öppettiderna är generösa, men när det är stängt är det ändå öppet lite. Under tiden som intervjun äger rum knackar flera kunder på dörren för att fråga vad som finns.

– Vi har inte hunnit baka färdigt brödet i dag, men i morgon kommer vi ha bröd igen, förklarar Ylva för kunden. – Okej! Då tar jag fikabröd istället, får hon glatt till svar.

Kärleken till hantverket har skapat en reseanledning till bygden

– Det känns som att folk har väntat på det här. Vi vill vara med och lyfta bygden och det verkar som att många uppskattar det vi gör. De hjälper till att sprida information om oss på sociala medier och vi märker att fler nya kunder hittar hit, säger Björn.

Björn är uppväxt i trakterna och har sedan ungdomsåren tyckt om att baka som hobby. Av Ylva har han lärt sig många knep och nu är det han som ansvarar för matbrödet och Ylva för konditorbiten. De väljer att baka på surdeg vilket är lite mer arbetskrävande, men resultatet tycker de blir så mycket godare och bättre näringsmässigt.

Med noga utvalda råvaror hanteras bröden med omsorg och bakas i stenugn. Istället för socker använder de sin egentillverkade honung från kuporna hemmavid.

– Vår grundpelare är att allt är handgjort från grunden med traditionella tekniker. Jag brinner för det klassiska hantverket och har ärvt en fin konditorhandbok på 800 sidor skriven år 1940. I den finns all kunskap bevarad och skrevs innan all industri med pulver och andra genvägar uppfanns, säger Ylva.

Framtiden ser ljus ut för Fjällkonditoriet och paret vill nu investera i ny inredning med fjällkänsla, en varmluftsugn och annat som skulle höja kvalitén ännu ett snäpp. Kondiset blev snabbt ett populärt tillhåll redan från första veckan och har blivit ett naturligt stopp för lokalinvånarna och förbipasserande turister.

– Jag fick frågan: ”Kan någon berätta för mig var vi är?” av en kund som var på väg till fjällen på semester. Myrviken är ett nav på vägen till Gräftåvallen och Åre. Det är många som hittar oss på Google och beställer tårta som de plockar med sig på vägen till stugan, säger Björn.

Ylva och Björn tycker att de jobbar väldigt bra tillsammans och det märks att de har roligt på jobbet. Den 5 juli firar de 10 år tillsammans och på frågan om vad de ska hitta på då blir svaret självklart:
– Baka!

Läs mer om Fjällkonditoriet

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019

Foto: Fjällkonditoriet Oviken/ Ylva Forsanker