Karolina Nätterlund och hennes man Gustav Hedström ville ha ett hus med roliga ytor. Gärna flankerat med en gammal ladugård eller annat extrahus med utrymmen att leka i. Vips dök gården upp som de letat efter. Nu bor de växelvis i huset intill Hoverberget och det mindre huset i Östersund.
Det var för tre år sedan efter en kort skidsemester i familjens stuga i Klövsjö som de passerade drömhuset i Hoverberg på vägen hem. Karolina och Gustav hade redan spanat in gården på Hemnet och svängde in för att ta sig en snabb titt. Några dagar senare teståkte de den drygt sex mil långa sträckan mellan Hoverberg och Östersund för att känna efter hur det kändes. Magkänslan sa ja och efter en ordentlig visning var saken klar. Nu kunde de äntligen sätta nyckeln i låset på sin egen gård.
– Vi hade bra vibbar av Hoverberg. Vi hade en spelning här något år tidigare och jag hade föreläst på Toppstugan. Känslan var tidigt att det händer lite mer här än att folk ”bara bor”, berättar Karolina Nätterlund.
Gustav, som även kallas KAPE, är musiker och konstnär och Karolina jobbar med design. I sin roll som verksamhetsledare på Designcentrum inom Region Jämtland Härjedalen är Karolinas uppdrag att främja designområdet i regionen. Hon håller både utbildningar och arbetar för att få in designmetoder i större utvecklingsprojekt. För att nämna några saker.
– Mina dagar ser väldigt olika ut. En skillnad mot tidigare som pandemin medfört är att vi har fler möten med nationella organisationer. Förut byggde det på att jag behövde resa bort i tre dagar för att gå på ett mingel vilket såklart var väldigt tidskrävande. Nu kan jag vara med på allt. Sverige har krympt och vi är alla lika ocentrala vilket betyder att det är mer geografiskt jämlikt nu, säger Karolina.
Att vara en attraktiv region för design har visat sig vara bra för innovationen och den lokala kulturen. Karolina har märkt av en begynnande snöbollseffekt i de kreativa områdena och sett att fler har vågat ta steget mot en livsstilsförändring. Hon tycker att det är bra att alla kan välja att bo där de vill och fortfarande jobba med det de vill. Det ska inte behöva vara en kompromiss.
De mindre barnen bor hos dem varannan vecka och går i skola i Östersund där deras mamma bor. De veckorna bosätter de sig i ambassaden, som de skämtsamt kallar sitt boende i stan. Udda veckor sätter de sig i bilen tillsammans med hankatten Bodil och kaninen Dos för att köra till Kronjägars som gården i Hoverberg heter. Ibland följer även Gustavs 16-åriga son med om han inte har andra planer för veckan.
– Det är här vi leker och känner oss som hemma. Gustav har byggt skateboardramp, scen och ateljé. Vi har också en avdelning i den gamla ladugården som vi kallar för djungelfjöset med ribbstolar och annat som går att klättra på. I ett annat rum har jag min biomimicry-utrustning.
Vid sidan av sitt arbete undervisar Karolina i permakulturdesign. Som är ett sätt att odla och utveckla en plats så att den fungerar i harmoni med det naturliga kretsloppet. Istället för att exempelvis ha höns och potatisland och behandla dem som isolerade öar, kan de arbeta ihop på ett smart sätt. Det är också ett sätt för att minimera ingreppen i marken och fånga upp flöden av vatten och energi som redan finns. Karolinas specialområde är biomimicry, vilket är en design och innovationslösning där hon tittar på hur naturen löst utmaningar av sig själv och sedan försöker hon härma det.
– Vi har 2,5 hektar här hemma där vi börjat göra en plan för permakulturdesign. Det är inbyggt i metoden att skynda långsamt och det tar tid innan träd och buskar har vuxit upp. På sikt kan vi börja plantera mindre växter intill dem.
Det nya livet i Hoverberg går lite långsammare, men samtidigt mår de som bäst här. Här har de allt de behöver. Den charmiga bion i byn, båthamnen, och såklart hela Hoverberget med landets största klyftgrotta. Gott om plats alltså för både lek och vila.
– Vi har även Kossan i Berg där vi kan köpa lokal mjölk, halloumi och glass. Det skulle man kunna överleva på, skrattar Karolina.
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.