Bli Fjällföretagare i Sveriges vackraste by

Om livet som företagare i en av fjällvärldens mest besökta destinationer

Vi fick en pratstund med några av Klövsjös företagare som berättade om livet som företagare i en av fjällvärldens mest besökta destinationer och hur är det egentligen att driva företag på landsbygden? Det och mycket mer fick vi svar på, kommande dagar kommer vi att dela fyra företagares berättelser och vi utlovar både tips och inspiration för dig som drömmer om att starta eget i fjällen.

Klövsjö

Att driva företag är inte alltid lätt, men att göra det på landsbygden behöver inte nödvändigtvis vara svårare utan kan på många sätt till och med vara lättare. Många upplever att det finns ett stöd från andra företag och att man är mer benägen att stötta och tipsa om varandras produkter och tjänster. Många framhåller att dialogen med offentliga aktörer är smidigare, lägre mark- och fastighetspriser samt att det kan finnas andra möjligheter att söka offentliga stöd och finansiering.

Svenskt Näringsliv undersöker årligen företagsklimatet i landets alla 290 kommuner. Berg har i flera år klättrat i rankingen och i fjol landade man på 102’a plats, Berg är därmed den kommun i Jämtlands län som placerar sig högst. Berg är en riktig företagarkommun, med drygt 7000 invånare och över 1300 företag finns det företagare i nästan varje familj i kommunen.

För att ge dig en inblick i företagslivet i Klövsjö tog vi oss en pratstund med fyra av byns entreprenörer, kommande dagar kommer vi att dela intervjuer med följande personer:

Anna Fraser driver mångsysslande företaget Anna Fraser AB.
Erika Dillner driver det så uppskattade Klövsjö Stenugnsbageri.
Anders Backskog driver det nyligen nyöppnade Hotell Klövsjöfjäll
Svenne Person är en av delägarna i den nya byggshoppen som slog upp portarna 2020.

Samlade tips
Gemensamt för alla företagare vi intervjuat är att de med varm hand vill hälsa fler fjällentreprenörer välkomna till byn. I närheten av den nya bygghandeln finns mark med potential för handel och verksamheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., i gamla bygghandeln mitt emot Klövsjö Stenugnsbageri kommer det att öppna ett kontorshotell. Och i utkanten av byn planerar Bergs kommun för det nya bostadsområdet Backstabränna.

Svamp Klövsjö

Klövsjö by har en egen hemsida Länk till annan webbplats. med info för dig som funderar på att flytta hit.

Branscher som intervjupersonerna tror extra starkt på för utveckling:

 • Fler aktiviteter i området och guideföretag
 • Hantverkare och andra tjänster riktat till hus och stugägare
 • Konsthantverkare
 • Mathantverkare (kanske en chark eller ett slakteri?)
 • Företagstjänster
 • Plåtslagare
 • Tjänster och rådgivning inom bygg
 • Kontrollansvariga inom bygg
 • Arkitekt och byggnadsingenjör och projektledare inom bygg

Tips från företagare till dig som blivande fjällföretagare:

 • Ta kontakt med näringslivsavdelningen som är professionella och som gärna hjälper er med kontakter och andra utmaningar man kan stå inför när man ska starta företag.
 • Ha flera ben i ditt företagande och tänk på säsongsvariationerna
 • Prata med andra företagare i området och se vad de tror om din idé, kanske hittar du företag att samarbeta med?
 • Se till hela din ekonomi, företaget och privat. Med lägre kostnader krävs det också lägre intäkter.

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.