Aldrig för sent att leva sin dröm

Kristina och Olov Forsberg hittade lever sin dröm på Höglunda Gård i Skanderåsen.

För sju år sedan bestämde sig Kristina och Olov Forsberg för att lämna det trygga livet i Krokom och följa sin dröm. Idag lever de drömmen på Höglunda Gård. – Jag har alltid försökt leva mina drömmar och jag hade faktiskt bara en dröm kvar, en gård med lite djur, säger Kristina.

HÖGLUNDA GÅRD i Skanderåsen utvecklas lite varje år. Fåren har blivit fler, och i fjol provade Kristina och Olov också att ha några grisar och kalkoner över sommaren. I år (2020) blir det ett större antal grisar och kalkoner samt egenodlade grönsaker. Det betyder mer egna råvaror i restaurangköket och fler varor i gårdsbutiken.

FÖR SJU ÅR sedan bestämde sig Kristina och Olov Forsberg för att våga språnget och lämna sitt trygga liv i Krokom. Kristina hade fullbokat med alternativa kroppsbehandlingar på sin praktik, Olov hade ett bra jobb i affärsvärlden, de närmade sig båda 50 och barnen var utflugna. Suget efter nya utmaningar fanns hos dem båda. Skulle det inte vara roligt att tillsammans starta någonting helt nytt?

– Jag har alltid försökt leva mina drömmar och jag hade faktiskt bara en dröm kvar, en gård med lite djur, säger Kristina.

2013 VAR Höglunda gård till salu. Snön låg vit, men de såg vad de såg på visningen. Här fanns potential! Fyra månader senare flyttade de in och drog igång stuguthyrningen. Då det redan fanns en fungerande restaurang erbjöd de även sina gäster middag.

DE FANN snabbt att alkoholtillstånd var ett måste för att inte gästerna skulle bege sig någon annanstans. Det behövdes också för konferensverksamhet. Nästa steg var att arrangera julbord vilket blev mycket lyckat.

EFTER ETT ÅRS pendlande flyttade Kristina sin praktik till Skanderåsen. Året därpå började Olov jobba på fritids i Berg. På Höglunda gård har utvecklingen stegvis gått framåt med sommaröppet i restaurangen, kulturevenemang och annat. Fjolårets Emil i Lönnebergaföreställning blev en stor succé. På göra-listan står närmast bygge av uteservering och lammkorv. Det senare är Olovs projekt.

– Jag är van vid kötthantering från jakten, och nu har jag gått Eldrimners charkuterikurs, berättar Olov.

MED FACIT i hand vet de att det aldrig är för sent att förverkliga sina drömmar. De jobbar mycket, det är ekonomiskt tufft, men Höglunda gård är inte business, det är en livsstil.

– Jag älskar när jag får vara ute bland djuren, påta bland grönsakerna och lyssna på fåglarna, säger Kristina.

Gammalt hus omgiven av en gårdsplan och uthus med utsikt över Storsjön och Hoverberg.

Läs mer om Höglunda Gård

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2020

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.