Svenne Persson får mer gjort och mer tid över

På landsbygden är all service viktig för att byn ska leva.

Svenne Person kommer ursprungligen från Skåne men har bott i Klövsjö sedan slutet av 90-talet. Först byggde han upp och startade Fjällfoten som då var en konferensanläggning vid fjället. I anslutning blev det fler fastigheter med lägenheter för uthyrning och sedan blev det camping. Anledningen till att skåningen Svenne landade i fjällen, närmare bestämt i Klövsjö, var först och främst för att jobba lite mindre och ha mer tid till skidåkning.

– Nå särskilt mycket skidåkning har det inte blivit och inte så mycket mindre jobb heller, förklarar Svenne med ett skratt.

Klövsjö

Hur tyckte du att det var att flytta till en liten by i Norrlands inland? 

– Det är inte alltid så lätt att lätt att flytta till en ny plats men det gick väldigt bra tycker jag även om vissa var lite skeptiska till mina idéer. När vi skulle bygga Fjällfoten började vi med att bjuda in hela byn och bjöd på fika för att berätta om planerna. Mat och fika brukar fungera bra som dörröppnare både i Jämtland och Skåne. Det dröjde inte mer än ett år innan jag fick förfrågan om att bli ordförande i Hembygdsföreningen. 

I byns föreningar har Svenne varit engagerad sedan dess. När hälsan svek och Svenne tappade synen på ett öga valde Svenne att sälja Fjällfoten 2010 för att prioritera hälsan. Men han har inte legat på latsidan för det. Han har genom alla år haft ett stort engagemang för byn och engagerat sig i diverse föreningar och andra projekt samt sina företag i Skåne som han fortfarande är involverad i. 

2013 började Svenne prata med de dåvarande ägarna till Klövsjö Byggshop som funnits i byn i många år. De hade arbetat upp goda relationer till ortsbor och stugägare, men var snart på väg att gå i pension. Ungefär sju år senare, under våren 2020 invigdes den nya färg och bygghandeln utanför Klövsjö. Och Svenne är en av tre delägare. Butiken har fått ett rejält ansiktslyft och helt nya rymliga lokaler som är väl anpassade för syftet. 

Hur skulle du summera den satsningen som gjorts? 

– Vi ville inte se att byggshopen försvann från byn utan ville istället se hur vi kunde skapa ännu bättre service för oss som bor i byarna omkring samt stugägare. Här på landsbygden är all service viktig för att byn ska leva och inte minst för arbetstillfällena. Ibland måste man vara lite tokig för att saker och ting ska bli av men det underlättar också säger Svenne och ler. 

Klövsjö Färg & Bygg har helt nya lokaler på 1500 kvadratmeter som idag rymmer ett betydligt större sortiment och är en del av kedjan Happy Homes. Omsättningen har snart fördubblats mot den gamla butiken och verksamheten fortsätter att utvecklas. 

– Vi har fått en bra start och dessutom lite hjälp av byggboomen som kom av Coronapandemin, många stugägare arbetade plötsligt från sina stugor och med det kom ett flertal byggprojekt. 

Har du några tips till den som funderar på att starta företag i fjällen? 

– Vi ville redan från start ha flera ben att stå på, därför tillkom några kontorsplatser och ett konferensrum som även externa gäster kan använda. Likaså har vi inrett en liten tvättstuga som Patrik, en av delägarna, kan använda i sitt arbete som stugvärd. 

Har du några avslutande tips till någon som funderar på att flytta hit? 

– En mer avkopplande miljö än Klövsjö är svårt att hitta. Här får jag mer gjort och samtidigt mer tid över, det är väl en anledning om någon att flytta hit, säger Svenne. Vi har nästan allt vi behöver i vår lilla by, vi skulle klara oss bra länge om vi blev avstängda till skillnad från större städer. 

Svenne Persson

Läs mer om företagande i Klövsjö

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.